Skip to content

SAFe

Kuvauksen kirjoitti: Joeli Hokkanen m1888@student.jamk.fi

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

SAFe eli Scaled Agile Framework on Coloradolaisen Scaled Agile -nimisen yrityksen vuonna 2011 julkaisema skaalautuva ketterän kehityksen kehikko. SAFe on suunnattu lähinnä suurille yrityksille ja organisaatioille. Skaalautuvuus tarkoittaakin siis sitä, että SAFen avulla ketterän kehityksen periaatteita voidaan soveltaa valtavissa projekteissa. SAFesta julkaistiin tammikuussa uusin versio, SAFe 5.0.

SAFessa ylin käsite on portfolio, joka sisältää useita arvovirtoja (value stream). Arvovirrat ovat käytännössä yrityksen hankkeita, projekteja tai tuotteita - jotain, mikä tuottaa portfolioon arvoa.

Arvovirran sisällä on sitten yksi tai useampi toimitusjuna (agile release train). Toimitusjunat ovat suurehkoja kokonaisuuksia, joista arvovirran kuvaama tuote tai prosessi koostuu. Tällaisen toimitusjunan kyydissä matkustaa yleensä 5-12 pientä tiimiä, jotka tiimien sisällä toteuttavat ketterän kehityksen periaatteita, ja kommunikoivat muiden samassa toimitusjunassa olevien tiimien kesken määräajoin (usein 2 viikkoa) välein pidettävissä tapaamisissa.

Näin pienet tiimit voivat työskennellä ketterästi, ja koordinoida toisten tiimien kanssa sovitussa aikataulussa suurten kokonaisuuksien toimittamisesta nopeasti.

Kun tällaisia ketteristä tiimeistä koostuvia toimitusjunia on arvovirrassa lukuisia, ja niiden välistä kommunikaatiota pidetään yllä SAFen antamien neuvojen avulla, voidaan toteuttaa valtavia, tuhansien ihmisten projekteja, ja silti hyötyä ketterien menetelmien tuomista hyödyistä.

Tämän perusidean lisäksi SAFe sisältää valtavan määrän erilaisia ohjenuoria ja neuvoja erilaisiin projekteja ja organisaatioita koskeviin kysymyksiin, kuten kuinka suunnata resursseja, budjetoida projekteja, tai ratkaista tiimien välisiä erimielisyyksiä.

SAFe on tällä hetkellä maailman käytetyin skaalausmenetelmä. Siihen luottavat suuryritykset kuten Intel, General Electric, LEGO, John Deere, Nokia sekä Nordea. Näistä Intel on kertonut valmistavansa SAFen avulla 65% enemmän tuotteita samalla henkilömäärällä.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa

Listaa tähän käsite-sivut repositorion sisältä, jotka liittyvät kuvaamaasi käsitteeseen/aiheeseen