Skip to content

Sprint velocity

Kuvauksen kirjoitti: Sari Kumpulainen, M3920

Lyhyt kuvaus käsitteestä

On osa ketterän kehityksen menetelmää, jonka avulla voidaan arvioida tiimiin tuottavuutta yhden sprintin aikana. Mittaukseen voidaan käyttää esim. tunteja tai tarinapisteitä (story points). Jokainen käyttäjätarina pisteytetään sen mukaan, miten haastava tai aikaavievä se on. Suunnitteluvaiheessa arvioidaan mitä kullakin sprintillä halutaan saada aikaan. Jos kaikkia tavoitteita ei saada suoritettua, siirtyvät ne seuraavaan sprinttiin. Tiimi saa pisteitä vain kokonaan loppuun tehdyistä käyttäjätarinoista. Kaikkien suoritettujen käyttäjätarnoiden pisteet summataan yhteen ja niistä saadaan yhden sprintin pistesaldo. Sen avulla voidaan tarkastella miten tiimi on selviytynyt ko. sprintistä.

 story-points.jpg

Eri osa-alueet

kapasiteeeti (Capacity)

Määritellään se aika, joka jokaisella tiimin jäsenellä on päivän aikana. Arvion mukaan keskiverto työntekijä pystyy työskentelemään tehokkaasti noin kuusi tuntia, josta on vähennetty tauot, tapaamiset ja sähköposteihin vastaaminen.

Tarinapiste (Story point)

Sen avulla määritellään, haastava tai aikaavievä käyttäjätarinan toiminnallisuus tai ominaisuus on. Tyypillisesti pieni korjaus on yhden pisteen arvoinen. Keskisuuren käyttäjätarinan suorittamisesta voi saada 2-4 pistettä ja laajasta käyttäjätarinasta jopa 5-8 pistettä. Jokainen valmiiksi saatu käyttäjätarinan toiminnallisuus lisää viikon pistesaldoa.

Hyväksymiskriteerit (Definition of done

Määritelmä milloin kyseinen käyttäjätarina on tehty tarpeeksi laadukkaaasti eli se täyttää ennalta määritellyt kriteerit. Tyypillisesti tehdyn toiminallisuuden pitää toimia halutulla tavalla ja siitä on tehty tarvittava dokumentaatio. Tyypillisesti toiminnallisuus on testattu sekä tehty työ katselmoitu.

Burndown chart(Scrum vectory chart)

on visuaalinen keino havainnollistaa sprin velocity. Siitä saa selville, paljonko aikaa on tehtävien käyttäjätarinoiden toiminnallisuuksien toteuttamiseen jokaisella sprintillä. Tämän avulla on helpompi ennustaa sprintin tavoitteiden toteumista eli saadaanko ennalta määritellyt asiat tehtyä ennalta määritellyn ajan puitteissa.

burndown-chart

Mitä hyötyä on

Menetelmän avulla tiimi oppii arvioimaan, kuinka kauan aikaa erilaisten käyttäjätarinoiden ominaisuuksien/toiminnallisuuksien tekemiseen menee. Kolem ensimmäisen sprintin jälkeen voidaan laskea keskiarvo, kuinka paljon tiimi saa aikaan yhden sprintin aikana. tämäv avulla tiimi pystyy tulevaisuudessa helpommin arvoimaan, kuinka paljon aikaa olisihyvä varata erilaisten toiminnaillisuuksien toteuttamiseen.

Muuta aiheeseen liittyvää

Korkea pistesaldo ei välttämättä ole aina tae hyvästä laadusta. tämä pätee erityisesti silloin, jos tiimin on pitänyt kiirehtiä töitä tehdessään. Tällöin esim. testaaminen ja koodin katselmointi ovat voineet jäädä vähemmälle.

Ei ole täysin verrattavissa keskenään eri yritysten välillä. Tähän vaikuttavat se, miten vaativiksi tiimi on ennalta määritellyt käyttäjätarinat arvioinut. Toinen tähän vaikuttava tekijä on se, mitkä ovat olleet toiminnallisuuden/ominaisuuden hyväksymiskriteerit.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa

Listaa tähän käsite-sivut repositorion sisältä, jotka liittyvät kuvaamaasi käsitteeseen/aiheeseen