Skip to content

ALM - Application lifecycle management

Kuvauksen kirjoitti: Tapani Alastalo

Lyhyt kuvaus käsitteestä

ALM - Application lifecycle management eli sovelluksen elinkaaren hallinta koostuu hallinnosta, sovelluskehityksestä ja ylläpidosta.

Hallinto

Hallinto käsittää vaatimusten ja resurssien hallinnan, käyttöoikeudet ja tietojen suojaamisen, sekä muutoksien seurannat, tarkistukset ja auditoinnit. Prosessien standardisointi mahdollistaa hallinnoinnin osa-alueiden automatisoinnin, jolloin voidaan nopeuttaa jakelua.

Sovelluskehitys

Sovelluksen tai sen päivitysen vaatimusten määrittelyn jälkeen voidaan aloittaa sovelluskehitys. Sovelluskehityks sisältää sovelluksen ja sen rakenteen suunnittelun, luomisen ja testauksen. Eli ne osa-alueet, mitkä mielletään sovelluskehittäjän tehtäviksi. Ketterissä ja DevOps tiimeissä testaus tapahtuu usein samanaikaisesti kehitystyön kanssa, jotta tarvittava palaute saadaan ajoissa kehitystiimille.

Ylläpito

Testivaiheen läpäisyn jälkeen sovellus voidaan laittaa jakeluun käyttäjille. Ylläpitovaihe kattaa sovelluksen valinnaisten ja riippuvaisten teknologioiden käyttöönoton, seurannan ja ylläpidon. Tarvittaessa tulee harkita säännöllisiä päivityksiä. Myöskin sovelluksen tai palvelun alasajo on ylläpitovaiheeseen kuuluvia asioita.

ALM käytössä

ALM kattaa ihmiset, työkalut, välineet ja prosessit joita käytetään ohjelmiston elinkaaren hallintaan konseptointivaiheesta palvelun lakkauttamiseen. ALM tukee ketteriä menetelmiä ja DevOps lähestymistapoja johtaen jatkuvan julkaisun käytänteisiin, missä uusia päivityksiä julkaistaan (pahimmillaan) useita päivän aikana.

ALM luo kehyksen ohjelmistokehitykseen, minkä avulla hallinnoidaan sovelluksen kehitystä sen koko elinkaaren ajan. ALM tavoitteena on nopeuttaa käyttöönottoja, parantaa työvaiheiden näkyvyyttä, parantaa tuotteen laatua ja vähentää kehittäjien kokemia ongelmatilanteita.

ALM työkaluja ovat mm. Atlassian Jira, IBM ALM Solutions, CA Agile Central, Microsoft Azure DevOps Server, Tuleap, Basecamp.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa

Tähän aiheeseen liittyvät käytännössä kaikki mahdollinen ohjelmistokehityksestä.