Skip to content

Jatkuva julkaisu - Continuous delivery (CD)

Kuvauksen kirjoitti: Samson Azizyan, M3156

Kuvaus

Jatkuva julkaisu (CD) on ohjelmistotekniikan lähestymistapa, jossa tiimit tuottavat ohjelmistoja lyhyissä jaksoissa varmistaen, että ohjelmisto voidaan luotettavasti vapauttaa milloin tahansa, ja julkaisemalla ohjelmiston manuaalisesti. Sen tavoitteena on rakentaa, testata ja julkaista ohjelmistoja nopeammin ja useammin. Tämä lähestymistapa auttaa vähentämään muutosten toimittamisen kustannuksia, aikaa ja riskiä sallimalla tuotannon sovellusten päivityksiä entistä enemmän. Suora ja toistettava käyttöönottoprosessi on tärkeä jatkuvan toimituksen kannalta.

CD on ristiriidassa jatkuvan käyttöönoton (continuous deployment) kanssa, samanlainen lähestymistapa, jossa ohjelmistoja tuotetaan myös lyhyissä jaksoissa, mutta automaattisten ja manuaalisten käyttöönottojen kautta.

Jatkuva julkaisu ja DevOps

Jatkuva julkaisu ja DevOps ovat merkityksiltään samanlaisia ja usein sekoitettuja, mutta ne ovat kaksi erilaista käsitettä. DevOpsilla on laajempi soveltamisala, ja se keskittyy kulttuurimuutokseen, erityisesti ohjelmistojen toimitukseen osallistuvien eri tiimien (kehittäjät, toiminta, laadunvarmistus, hallinta jne.) yhteistyöhön sekä ohjelmistojen toimituksen prosessien automatisointiin. Jatkuva julkaisu on toisaalta lähestymistapa toimitusaspektin automatisointiin, ja siinä keskitytään erilaisten prosessien kokoamiseen ja suorittamiseen nopeammin ja useammin. Siten DevOps voi olla jatkuvan julkaisun tuote, ja CD virtaa suoraan DevOpsiin.

Jatkuva julkaisu ja jatkuva käyttöönotto

Jatkuva julkaisu on kyky toimittaa ohjelmistoja, jotka voidaan ottaa käyttöön milloin tahansa manuaalisten julkaisujen avulla. Tämä on ristiriidassa jatkuvan käyttöönoton kanssa, jossa käytetään automaattista käyttöönottoa. Martin Fowlerin mukaan jatkuva käyttöönotto edellyttää jatkuvaa julkaisua. Akateemisessa kirjallisuudessa erotetaan nämä kaksi lähestymistapaa käyttöönottomenetelmän mukaan: manuaalinen vs. automaattinen.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa