Skip to content

Jatkuva suunnittelu

Kuvauksen kirjoitti: Henri Huotari

Jatkuva suunnittelu lyhyesti

Jatkuva suunnittelu ei tarkoita kirjaimellisesti jatkuvasti suunnittelua, vaan suunnittelutapaa, joka reagoi ympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Jatkuva suunnittelu tarkoittaa suunnittelun toteuttamista tarpeen mukaan nopeissa rinnakkaisissa kierroksissa ennalta määritettyjen ja säännöllisten suunnitteluvaiheiden sijaan. Jatkuvassa suunnittelussa ympäristössä tapahtuvat muutokset käynnistävät suunnittelun. Täten se auttaa reagoimaan yrityksen sisäisiin ja ulkoisiin muutoksiin.

Jatkuvan suunnittelun taustalla on markkinoiden epävarmuus, kova kilpailu ja tarve lyhentää kehitysaikaa. Nämä edellyttävät tuote- ja palvelukehitysorganisaatiolta joustavampia ja reagoivampia ohjelmistokehityskäytäntöjä. Ketterät ja kevyet ohjelmistonkehitysmenetelmät on esitetty ratkaisuna näihin vaatimuksiin. Erityisesti ketterät ohjelmistokehitysmenetelmät on suunniteltu parantamaan ohjelmistokehitystiimien ja organisaatioiden kykyä reagoida nopeisiin ja dynaamisiin markkinamuutoksiin.

Lisää aiheesta

Yleensä ohjelmistokehityksessä suunnittelu keskittyy tuotesuunnitteluun ja yksi yleisesti käytetty menetelmä on tiekarttapohjainen tuotesuunnittelu, joka parantaa näkyvyyttä sekä strategian ja liiketoiminnan suunnitteluun ja ohjelmistotiimien vaatimusten suunnitteluun. Tiekarttapohjainen suunnittelu tai jatkuvan suunnittelun käyttöön ottaminen pelkästään ohjelmistokehityksessä ei riitä, vaan tarvitaan jatkuvaa suunnittelua läpi organisaation ja läpinäkyvyyttä näiden suunnittelun eri tasojen välillä.

Jatkuva suunnittelu onkin nähtävä laajemmasta näkökulmasta, johon sisältyy tuote- ja julkaisusuunnittelun (release plan) lisäksi myös strategia-, talous- ja liiketoimintasuunnittelu. Yhtä lailla kaikkien suunnittelutasojen on tuettava jatkuvaa suunnittelua eikä olla sidoksissa esimerkiksi vuosittain tai puolivuosittaisiin suunnittelusykleihin.

Nopeasti reagoivan eli jatkuvan suunnittelun ja uusien ohjelmistokehistysmenetelmien avulla pystytään näyttämään tuote- ja palvelukehityksen nykytila tarkemmin kuin ennen ja ennusteista tulee tarkempia ja luotettavampia. Suunnittelun muuttumisella kohti jatkuvaa suunnittelua on myös seurauksia. Tarvitaan muutosta sekä ihmisten ajattelutapoihin että yrityksen toimintatapoihin. Jatkuva suunnittelu vaatii muun muassa läpinäkyvyyttä läpi organisaation sekä suunnittelussa että kehitystyössä, laajaa tiedonjakamista ja osaamisen kehittämistä.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa