Skip to content

Just In Time - JIT

Kuvauksen kirjoitti: Sari Kumpulainen, M3920

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Just In Time eli Juuri oikeaan aikaan, on johtamis-/toimintatapa jossa tehtävä asia tehdään viimeiseillä mahdollisella hetkellä. Menetelmän juuret ovat peräisin Japanista, ja menetelmää onkin käytetty mm. Toyotan tehtaalla. Menetelmä pyrkii välttämään ajattelutapaa, jossa ostetaan varastoon tuotteita varalta myöhempää mahdollista käyttöä varten. Sen sijaan yritys voi keskittyä enemmän tuotteisiin, joille on paljon kysyntään.

Hyödyt

Menetelmän tavoitteena on tehdä työskentelystä tehokkaampaa, pienentää kustannuksia ja hävikkiä. Tarvittavat raaka-aineet ja komponentit tilataan vasta silloin, kun niitä tarvitaan eikä yhtään sen aikaisemmin. Suurille varastoille ei tuolloin ole tarvetta, eikä niin suuri osa yrityksen pääomasta ole sidottuna varastoihin. Yrityksen tilantarve varastoille myös pienenee, eikä yrityksen tarvitse vuokrata niin suuria varastotiloja. Yrityksen kyky vastata äkisesti kasvavaan tilausmäärään voi olla vajavainen pienten varastojen takia. Toisaalta varastoihin ei myöskään jää tavaraa, jolle ei ole kysyntää.

Haasteet

Varastojen pienuuden takia hyvien yhteistyökumppaneiden merkitys korostuu entisestään. Jos tavarantoimittajat tai alihankkijat eivät ole luotettavia, yrityksen toiminta kärsii siitä. Tämä johtuu siitä, ettei yrityksellä ole varastoissaan yhtään ylimääräistä. Yritys pyrkii selviämään pienimmillä mahdollisilla resursseilla. Toiminnan sujuvuuden kannalta yrityksen on hyvä löytää luotettavia ja pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, jotka toimittavat tilatut tavarat ja komponentit ajallaan. Optimaalista olisi, jos yrityksellä olisi jokunen toimittaja, joka voisi toimittaa tilauksia nopeallakin aikataululla. Tällöin äkillisiin tilanteisiin reagoiminen on sujuvampaa. Yrityksen on hyvä tietää mahdollisimman tarkkaan, millaisille tuotteille on kysyntää ja missä määrin. Tällöin se pystyy paremmin hyödyntämään varastotilaa ja suunnittelemaan toimintaansa paremmin.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa