Skip to content

Lead Time - Läpimenoaika

Kuvauksen kirjoitti: Joonas Niinimäki, M3268.

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Johdanto

Lead time, eli läpimenoaika on ilmiö, joka määritellään relatiivisesti asiakkaan asettaman tilauksen ja saamaan tuotteen kuluneena aikana. Ohjelmistotuotannossa läpimenoaika voidaan ajatella vaatimuksen tunnistamisella ja sen toteuttamisella, eli projektin työnkulkuna. Toisella tapaa ajateltuna siinä missä sykliaika (Cycle Time) voidaan ajatella kehittäjän käyttämänä aikana tuotteen kehitykselle ja tuottamiselle, läpimenoaika (Lead Time) voidaan ajatella asiakkaan näkökulmasta työn tilauksen ja saadun tuotteen aikajaksona. Asiakkaan näkökulmasta on relevanttia saada tilattu tuote odotetussa ja sovitussa ajassa, ja läpimenoaika auttaa hahmottamaan ohjelmistokehityksessä käytettyjä aikaresursseja ja päämäärätavoitteita.

Läpimenoaika Agile ohjelmistotuotannossa

Tiimit, jotka hyödyntävät Kanban lähestymistapaa suosivat tätä metodia nopeuden yli, jossa tavoitteena on vähentää läpimenoaikaa eikä nostaa tiimin nopeutta. Kanban metodologiassa se on sellainen tehtävä, joka ilmenee työkuomrassa, jotka sitten tuotetaan ja toimitetaan asiakkaalle. Tämä on hyödyllinen ja tärkeä tehtävienhallinnan mittari, sillä Kanban metodologiassa uusia tehtäviä siirtyy kokoajan tuotantoputkeen ja on tiedettävä kuinka nopeasti tiimi pystyy valmistamaan niitä. Scrum metodologiassa läpimenoaikaa pidetään vakiona koska se on aika-rajattu lähestymistapa, missä tiimit tekevät töitä tietynpituisissa sprinteissä (kts. sprint velocity). Mittareina voidaan hyödyntää esimerkiksi jokaiselle rästiin jääneelle tehtävälle kulunutta läpimenoaikaa, läpimenoajan keskiarvo-aikaa tai vaikkapa maksimaalista läpimenoaikaa.

Ohjelmistotuotannossa ja kehityksessä se on siis eräänlainen mittatyökalu, jolla voidaan mitata ajankäyttöä, optimoida tuotantoprosessia ja tarvittaessa uudelleen skaalata eri ominaisuuksien tuotantoon käytettyä aikaa. Se auttaa kartoittamaan kussakin kehitysvaiheessa kokonaistilannetta ja siinä huomioidaan myös rästiin jääneet tehtävät ja tavoitteet, jotka muutoin helposti saattaisivat unohtua kun kehityksessä keskitytään kulloisenkin sprintin työtehtäviin. Ohjelmistotestaamisessa testaaminen ja bugien korjaaminen ovat osa rästityö-listaa ja julkaisusuunnitelmaa.

Läpimenoaika ohjelmistotestauksessa

Ohjelmistotestaamisessa testaaminen ja bugien korjaaminen ovat osa rästityö-listaa ja julkaisusuunnitelmaa. Useasti kiireisimmät asiat kuten tuotannon bugikorjaukset tai uudet ominaisuudet priorisoidaan laadun kehityksen yli vaikka ylitetyistä ohjelmiston toiminnan laadunvarmistusta parantavista bugeista voi tulla seuraavan viikon tuotanto-ongelma tai tekninen rajoite, joka voi jatkossa vaikuttaa uusien ominaisuuksien luomista ja kykyä innovoida projektissa.

Esimerkiksi aikaisemmin hylätty toteuttamistapa voi jatkossa aiheuttaakin sellaisia esteitä, jossa uuden ominaisuuden luominen vaatiikin paljon isomman työkuorman määrän kuin mitä sen olisi tarvinnut jos ohjelmistotestaamisen läpimenoaika olisi huomioitu ohjelmistoprojektin tuotantoketjussa kriittisenä korjattavana asiana. Tällä tavoin valpas tiimi voi parhaillaan säästää paljon arvokasta tuotantoaikaa ja vaivaa aktiivisesti seuraamalla läpimenoajan vaikutusta ohjelmistotuotannon eri vaiheissa.

Muuta aiheeseen liittyvää

  • Missä -, miksi - ja milloin läpimenoaikaa kannatta tutkia?
  • Mitä eri tapoja on mitata ja arvioida tuotantoputken läpimenoaikaa?
  • Millä tavoin läpimenoaika näkyy asiakkaan näkökulmasta?
  • Toteutuuko läpimenoaika asiakkaan näkökulmasta?

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa