Skip to content

Version hallinta - Version Control

Kuvauksen kirjoitti: Hilma Myöhänen

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Versionhallinta eli version control tarkoittaa erilaisia toimenpiteitä joiden avulla hallitaan dokumenttien kehittämistä ja versiointia. Versionhallinta mahdollistaa usean eri ohjelmistokehittäjän samanaikaisen työskentelyn saman tiedoston parissa.

Versiohallintaa alettiin kehittää 1960-luvulla kun ohjelmistoprojektien koko kasvoi huomattavasti. Ensimmäiset palvelinpohjaiset ratkaisut kehitettiin 70-luvulla joka automatisoi prosessin.

Versiohallinnan osat

Versiohallinta koostuu neljästä eri osasta, versioinnista, versioiden merkitsemisestä, versioiden välisten erojen tunnistamisesta sekä versioiden tallentamisesta.

Versiointi

Versiointi jakautuu kolmeen eri osaan, historialliseen, loogiseen sekä yhteistoiminnalliseen versiointiin. Historiallisessa versioinnissa uudempi versio syrjäyttää vanhemman version jolloin syntyy syrjäyttävä versio eli reversio. Loogisessa versioinnissa on useita eri haaroja joista jokaista voidaan kehittää erillisinä ja rinnakkain. Yhteistoiminnallisessa versioinnissa luodaan väliaikaisia komponentteja jotka myöhemmin integroidaan muiden versioiden kanssa yhteen.

Versioiden merkitseminen

Historiallisessa versioinnissa revisioit identifioidaan ja nimetään järjestyksessä esimerkiksi numeroiden avulla. Numeroinnissa yleensä käytetään kaksitasoista numerointia muodossa V.R jossa ensimmäinen luku tarkoittaa julkaisunumeroa tai versionumeroa ja jälkimmäinen tasonumeroa eli revisioita. Ohjelmiston ollessa kehitysvaiheressa versiot ovat yleensä alle 1.0 ja siihen kuuluuu kaikki eri testausversiot. Kun ohjelma julkaistaan sen versio on 1.0 ja sen jälkeiset päivitykset ovat numeroinniltaan siitä suurempia.

Loogisessa ja yhteistoiminnallisessa versioinnissa käytetään numeroinnin sijaan useimmiten nimiä, sillä eri versiot eivät yleensä esiinny tietyssä järjestyksessä.

Versioiden välisten erojen tunnistaminen

Versionhallinnassa on tärkeää, että eri versioiden väliset erot ovat helposti selvitettävissä jotta voidaan keskittyä muutokseen sekä säästää resursseja sekä tallennustilaa. Yleisin tapa erojen selvittämiseen on merkkivertailu jossa pyritään löytämään pienin joukko muutoksia kahden eri version välillä.

Versioinden tallentaminen

Ohjelmistokehityksen näkökulmasta on tärkeää että eri versiot ovat pysyvästi tallennettuja ja niihin pääsee helposti käsiksi. Useimmiten tähän käytetään apuna repositorioita jossa näkyy eri versiot ja niitä koskevat tiedot. Eri versioista kuitenkin tallennetaan vain niiden erot koska muuten versiohallinta veisi liikaa tilaa.

Muuta aiheeseen liittyvää

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa