Skip to content

Julkaisu - Release

Kuvauksen kirjoitti: Antti Teppo

Lyhyt kuvaus käsitteestä tai aiheesta

Julkaisu on ohjelmistotuotantoprosessin lopputulos. On kuitenkin huomattava, että harvoin jos koskaan se on kyseisen projektin viimeinen teko tai työ. Julkaisun jälkeen tulevat ohjelmiston ylläpito sekä jatkokehityksen vaiheet. Ennen julkaisua on tärkeää, että ohjelmaa olisi ehditty testata riittävästi, jotta sen toimivuudesta voidaan olla varmoja.

Julkaisun ajankohta määrittelee vahvasti projektin haastavuutta asettaen sille selkeän ja erittäin tärkeän tavoitteen. Normaalissa ohjelmistoprojektissa julkaisuja tulee useita eikä lopputulos ole koskaan täysin valmis. Liiketoiminnan näkökulmasta julkaisun merkitys on valtava. Useimmiten julkaisun ajankohdan osalta joudutaan tekemään kompromisseja toiminnalisten tarpeiden, kustannusten, liiketaudellisten hyötyjen ja aikautaulun suhteen.

Julkaisulla voidaan ajatella olevan useita tasoja. Ketterissä kehitysmalleissa asiakkaalle tai testikäyttäjille julkaistaan useita kehitysversioita ennen varsinaista julkaisua. Näin varmistetaan ohjelmiston kehittäminen oikeaan suuntaan. Asiakkaan ymmärrys ohjelmiston sisällöstä ja tarpeista voi prosessin aikana muuttua ja tällöin kehitysversioiden kautta saatu palaute on lopputuloksen kannalta avainasemassa.

Julkaisuun liittyvät kysymykset

  1. Milloin julkaistaan?
  2. Mitka osat ohjelmasta julkaisuun liitetään?
  3. Mille kohderyhmälle kyseinen julkaisu on?

Pienissä ohjelmistoprojekteissa julkaisun toteuttaminen ei vaadi useiden toimintojen saumatonta yhteistyötä mutta isojen toimijoiden ja haastavien projektien osalta on tavanomaista, että joku tai jotkut hallinnoivat:

  • mitä julkaistaan?
  • milloin julkaistaan?
  • mitä toimintoja firman sisällä asia koskee?
  • onko tuotetta testattu oikein?
  • onko julkaisun peruuttaminen ("roll back") varmistettu?
  • onko jokainen toimija tietoinen missä mennään?

Kaikki ohjelmistotuotannon tekemiset tähtäävät julkaisuun, jossa ohjelma toimii, kuten asiakas on tilannut ja kuten se on suunniteltu, joten kaiketi tähän voisi ottaa mukaan kaikki muut käsitteet.

Linkit ulkopuolisiin lähteisiin

Avainsanat harjoitustehtävän repositoriossa